IPOH.com.my Photo Gallery BIZ Net My Classifieds Property Maps Car Mart Hotjobs2u.com

Google
Web ipoh.com.my

Hot JobsMy ClassifiedsBidValley AuctionsIpoh DatingAutomobileIT NewsPerak WatchReal Estate
Go Back   Ipoh Community Forums > IT - Information Technology > Technology News
User Name
Password
FAQ Googlemap ME Vb Music Members List Calendar vBRadio Search Today's Posts Mark Forums Read

Technology News Information Technology Related News

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 29-08-2019, 02:27 PM
alorvera77 alorvera77 is offline
Member
Papaya
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 52
alorvera77 is on a distinguished road
Default pekerjaan pada masa akan datang

sekarang ni teknologi memang berkembang pesat.
banyak pekerjaan yang dah di automated.


ikut list kat artikel ni. by 2030 , byk pekerjaan yg akan diautomatedkan.


korang rasa job apa yang tak boleh di lakukan oleh robot?


aku rasa macam doktor mesti tak boleh dilakukan robot.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 04-09-2019, 08:56 AM
kenwind77 kenwind77 is offline
Junior Member
Banana
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 28
kenwind77 is on a distinguished road
Default

Kerja yg dilakukan oleh robot juga perlu diperhatikan oleh manusia juga supaya x ada sebarang kesilapan, jadi pekerjaan x dpt nak digantikan sepenuhnya oleh robot.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-09-2019, 04:15 PM
cassieforever cassieforever is offline
Member
Banana
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 40
cassieforever is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by alorvera77
sekarang ni teknologi memang berkembang pesat.
banyak pekerjaan yang dah di automated.


ikut list kat artikel ni. by 2030 , byk pekerjaan yg akan diautomatedkan.


korang rasa job apa yang tak boleh di lakukan oleh robot?


aku rasa macam doktor mesti tak boleh dilakukan robot.
I rasa memang xboleh replace sebab nanti nak buat operation macam mana? Maybelah kalau setakat yang checkup tu bolwh replace by machine, tapi untuk pakar still ada
Reply With Quote
  #4  
Old 04-09-2019, 04:18 PM
cassieforever cassieforever is offline
Member
Banana
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 40
cassieforever is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by kenwind77
Kerja yg dilakukan oleh robot juga perlu diperhatikan oleh manusia juga supaya x ada sebarang kesilapan, jadi pekerjaan x dpt nak digantikan sepenuhnya oleh robot.
Maybe nanti kerja yang available cuma technician yang kerja untuk repair robot je
Reply With Quote
  #5  
Old 04-09-2019, 06:14 PM
darkfoot darkfoot is offline
Junior Member
Banana
 
Join Date: May 2011
Posts: 18
darkfoot is on a distinguished road
Default

kerja kesenian robot takleh buat. dia ada nilai sentimental.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-09-2019, 06:19 PM
darkfoot darkfoot is offline
Junior Member
Banana
 
Join Date: May 2011
Posts: 18
darkfoot is on a distinguished road
Default

aku takut jugak kalau semua kerja kita diambil alih. ni semua salah programmer ngn engineer.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-09-2019, 09:57 AM
kenwind77 kenwind77 is offline
Junior Member
Banana
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 28
kenwind77 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by cassieforever
Maybe nanti kerja yang available cuma technician yang kerja untuk repair robot je

itu x mungkin, kita masih perlu org pakar seperti engineer to program robot2 tersebut supaya dpt jalankan tugas mrk dgn lancar, takut nanti jadi mcm kisah Terminator pulak
Reply With Quote
  #8  
Old 05-09-2019, 09:59 AM
kenwind77 kenwind77 is offline
Junior Member
Banana
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 28
kenwind77 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by darkfoot
aku takut jugak kalau semua kerja kita diambil alih. ni semua salah programmer ngn engineer.

Mana boleh salahkan mrk mcm tu, semua perkembangan teknologi kita pd masa kini juga adalah utk kebaikan manusia, sama mcm internet yg kita guna pd hari ini, sudah jadi sebahagian drpd hidup seharian kita.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-09-2019, 11:33 AM
assamlaksa's Avatar
assamlaksa assamlaksa is offline
Junior Member
Banana
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 18
assamlaksa is on a distinguished road
Default

salah satu nya seni ukir, mcm dalam iklan tm ni

__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 05-09-2019, 05:09 PM
cassieforever cassieforever is offline
Member
Banana
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 40
cassieforever is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by assamlaksa
salah satu nya seni ukir, mcm dalam iklan tm ni

Tm always care about their user, so they will make an improvement from time to time
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:34 PM.


Powered by vBulletin Version 3.5.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
vB Ad Management by =RedTyger=
Copyright Ipoh-Online Sdn. Bhd. (411730-W) 2006